- Hide menu

Project: House Hafner
Collaborators: Peter Thomas Hornung & Elsa Katharina Jacobi
Location: Büschelhof, Germany
Year: 2011-12
Type: residential
Size: 180qm


The site of ‘House Hafner’ is located in the countryside next to a forest in Southern Germany. Situated at the end of a blind alley to benefit from the views of the woods and valley. A very high level of privacy is provided by the natural protection of the environment, which makes an open living configuration possible. The slight remodeling of the topography with a given height difference of three meters inspired the choreography and orientation of the building.
The residential building is designed for a couple with an independent area for guests and is divided into two parts: one introverted area, articulated by an arrangement of smaller openings following the surrounding typology of the neighborhood; its counterpart is an extroverted zone facing the forest and the beautiful view of the valley. The exterior space is interpreted as an extension of the open living area.
The abstracted shape of the gabled roof draws an analogy to the surrounding roof typologies, which is common in Southern Germany. The transformation to an open cubic design made a maximum size of openings possible, as well as the visual merging of living and nature.